Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси

...
 Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси
Коментари Харесай

Петима експерти от МААЕ остават АЕЦ „Запорожие”

 Генералният шеф на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси напусна украинската АЕЦ „ Запорожие ” нощес и се насочи към окупирания от Русия град Енерходар, макар предизвестията на натоварен обстрел.  Гроси увери, че задачата е наясно с „ нарасналата военна интензивност в региона “, само че продължава да извършва проекта си да посети АЕЦ „ Яц ” и да се срещне с нейния личен състав, съобщи Ukrinform.

Петима представители на задачата на МААЕ останаха в атомната централа, с цел да разтоварят докараната техника и ще продължат да работят на гарата. Това заяви украинската компания за произвеждане на нуклеарна сила Enegroatom.

Демилитаризацията на Запорожката АЕЦ е задачата на украинските и интернационалните старания, означи  президентът Володимир Зеленски в нощното си видеообръщение към нацията. „ Добре е, че представителите на МААЕ за първи път имат опция да създадат справедливи заключения за рисковете, зародили в Запорожката атомна електроцентрала. Постоянните обстрели, наличието на съветски военни и оръжия в централата, измъчването на украинския личен състав и опитите да се сложи централата под контрола на представители на Росатом, които въобще не са способни на отговорно отношение към сходен обект... Това са аргументите за рисковете ”.

Междувременно сигнали за подложени на изтезания чиновници в Запорожката АЕЦ направи през днешния ден пресслужбата на Разузнавателното ръководство на Министерството на защитата. Някои чиновници са изчезнали и тяхната орис и сегашно местонахождение са незнайни, заяви Kyiv Post.

„ Част от чиновниците, които по разнообразни аргументи са се съгласили да сътрудничат на окупаторите, се приготвят особено, с цел да основат усещане измежду членовете на задачата, че локалните поданици изцяло поддържат дейностите на окупаторите “, гласи отчета на Разузнавателната дирекция.  

Мисията на МААЕ ще остане в региона до 3 септември.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР